Share

Ibstock Place School, Richmond, London, UK

Detail

Maccreanor Lavington has designed a new refectory building for Ibstock Place School in Roehampton. The practice was appointed after winning a competition to design the new wing at the independent co-educational day school for pupils aged 4 to 18 years.

The carefully crafted new building will sit harmoniously at the heart of the school campus and will provide a high quality, enjoyable dining environment with abundant natural light and garden views. The generous floor space increases capacity and supports a diverse multi-use programme. The building accommodates a full commercial kitchen with specialist pastry room and hospitality annexe.

A soft stock brick and plain clay tiles have been chosen to reflect the adjoining landscape and buildings; they are materials which will weather well and age gracefully, supporting a timeless quality to the building. The intricate timber roof structure provides both a sense of intimacy and grandeur. Rising to three glazed lanterns, the roof volume supports a simple natural ventilation strategy and defines the uses below.

The design has been developed in recognition of the vital importance of lunchtimes in supporting pupils’ social and emotional development; providing an inclusive, calm and comfortable environment for students and staff was integral to the design. The refectory will be a celebration of communal life at the school – a dynamic and engaging space that is equally functional and flexible.

AAS Projects & Design were appointed by Feltham Construction to design, survey and install all the acoustic timber panelling and solid timber panelling to the internal ceilings, walls and external colonnade. Digital surveying was carried out by AAS within the two main halls, ensuring millimetre precision as each and every diamond aperture required measuring. The jewel in the crown are the two striking vaulted ceilings, both lined with diamond shaped acoustic solid oak slatted panels. Each diamond shaped panel individually fitted between the glulam beam roof structure. Further timber slatted panelling was installed to the new sixth form centre ceiling and walls. This area had a more conventional slatted ceiling, but, no less complex in design, fabrication and installation.

Products Installed: Solid oak acoustic and non-acoustic slatted ceiling and wall panels together with solid oak tongue and groove wall panelling. Bespoke diamond shaped oak timber slatted panels to feature ceilings within the two halls.

Key Facts

Architect Maccreanor Lavington
Main Contractor Feltham Construction
Client Ibstock Place School
Project Type Education
Estimated Project Value Undisclosed
Status Under Construction
Product Slatted Timber Solutions

Gallery